Minska oron när konsumentens plånbok blir mindre.
Att vår gemensamma konsumtionskraft minskar drastiskt som resultat räntehöjningar och skenande elpriser har inte undgått många.
Idag (21 sept) lyssnade vi till Jennie Rosén, VD för Swedish Fashion Council, när hon pratade om att modehandeln tvingas ställa om ytterligare en gång. Vid pandemin skedde om omställning som ett resultat av att konsumtionsmönstret flyttade från en mix av fysisk och digital handel till primär digital handel. Nu flyttar behovet återigen och därmed prioriteringen av vad konsumenten lägger pengarna på.
För att lyckas med denna utmaning trycker Jennie på några nyckelfaktorer för ledare:
-
Att leda agilt.
-
Ha ett “vaket” tänk.
-
Våga ställa om.
-
Utmana affärsmodellen.
Modehandeln tvingas nu in i ytterligare en transformation och nu med en mix där kunden återigen rör sig phygital (där barriärer mellan fysisk och digital handel suddas ut). En faktor som pushar denna utveckling ytterligare är att den globala demografin har förändrats och där 30% av befolkningen är under 30 år.
Det här demografiska segmentet och kundbasen har höga krav, de är utbildade och kompromisslösa, vi kan se i studier om generation Z att just autencitet är en nyckelfaktor för att vinna den här gruppen av konsumenter. Detta tvingar beslutsfattare att börja titta på fler KPI:er och säkerställa att de tekniska förutsättningarna i affären finns för att faktiskt kunna ställa om, att ha möjlighet att leda agilt, att testa teser och ha en organisation som är framåtlutad - något som kräver struktur, tydliga riktlinjer och mätetal för att kvalitetssäkra testerna.
Parallellt med dessa makrotrender ser vi på NOOS allt mer osäkerhet i datauppsättning och kvalitetssäkring som skapar möjlighet i att följa upp tester. Vi på NOOS har beprövade metoder inom ämnet och efter att ha genomfört ett antal digitala transformationer inom inom retail och modehandel genom utmanande perioder som covid-pandemin kan vi konstatera att det är absoluta nyckelfaktorer för ett bra arbete. För att lyckas väl i tuffare perioder krävs precision och struktur i de insatser vi genomför, kanske nu mer än någonsin. På samma sätt som det är viktigt att hålla i pengarna i dessa tider är det lika viktigt att använda pengarna på rätt sätt.
Några tips från oss på NOOS:
-
Skapa rätt tekniska förutsättningar för uppföljning och garantera korrekt data.
-
Sätt upp en KPI-struktur baserat på rimlig målsättning som är hållbar att arbeta mot för din organisation.
-
Identifiera vinnarna i ditt sortiment - i tider av kris finns alltid vinnare. Behovet är inte dött för att konsumenten är kräsen.
-
“Kill your darlings “- Våga kasta eller byta ut det som inte flög.
-
Sätt upp ett task force-team som arbetar strukturerat efter Insikt, Tes, Test, Utvärdering och Exekvering.
-
Det är dyrt att sluta satsa långsiktigt, hållbart och lönsamt.
Publicerad 2022-09-21
©Noos digital AB